Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

ΦΡΟΝΤΙΔΑ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ -ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ (ΔΕΣΜΕΥΣΗ Ή ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ)

Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΟΥ

«Το μυαλό σας είναι αξιοθαύμαστο μηχάνημα. Όταν δουλεύει με έναν τρόπο  μπορεί να σας οδηγήσει σε εξαιρετικές επιτυχίες. Το ίδιο όμως μυαλό, δουλεύοντας με διαφορετικό τρόπο , μπορεί να καταλήξει σε ολοσχερή αποτυχία» (David Schwartz- Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΠΝΟΗΣ ΣΚΕΨΗΣ).

          Ο ανθρώπινος νους είναι το πιο περίτεχνο, το πιο ευαίσθητο όργανο όλης της δημιουργίας. Ας δούμε τι κάνει το μυαλό να σκέφτεται όπως σκέφτεται.
Από αμέτρητες έρευνες που έχουν γίνει , έχει αποδειχτεί ότι, η σωματική μας αντοχή , η αντίσταση στις ασθένειες, το μέγεθος του σώματός μας, ακόμα και η διάρκεια ζωής μας, όλα συνδέονται στενά με το τι τρώμε.
          Το σώμα μας είναι αποτέλεσμα της διατροφής που του δίνουμε. Με την ίδια λογική και το μυαλό μας είναι αποτέλεσμα της διατροφής που του δίνουμε. Φυσικά, η τροφή του μυαλού δεν είναι συσκευασμένη και δεν πουλιέται στα καταστήματα. Η τροφή του μυαλού είναι το περιβάλλον σου, όλα τα αμέτρητα πράγματα που επηρεάζουν την συνειδητή και υποσυνείδητη σκέψη σου. Το είδος τροφής του μυαλού που καταναλώνεις καθορίζει τις συνήθειες , τις αντιλήψεις , την προσωπικότητά σου. Ο κάθε ένας μας έχει κληρονομήσει κάποιο δυναμικό που μπορεί να αναπτύξει. Αλλά το πόσο από το δυναμικό αυτό έχουμε αναπτύξει και ο τρόπος που το έχουμε αναπτύξει, εξαρτώνται από το είδος της τροφής που δίνουμε στο μυαλό μας.
          Το μυαλό αντικατοπτρίζει τη τροφή που δέχεται από το περιβάλλον , ακριβώς όπως το σώμα αντικατοπτρίζει την τροφή που του δίνουμε.
          Έχεις ποτέ σκεφτεί τι είδους άνθρωπος θα γινόσουν αν μεγάλωνες σε κάποια άλλη χώρα; Ποια φαγητά θα σου άρεσαν; Θα είχες τις ίδιες προτιμήσεις για το ντύσιμό σου; Ποιο είδος διασκέδασης θα σου άρεσε περισσότερο; Τι είδους δουλειά θα έκανες; Ποια θα ήταν η θρησκεία σου;
          Φυσικά και δεν μπορείς να απαντήσεις στις ερωτήσεις αυτές . Αλλά το πιθανότερο είναι ότι, αν μεγάλωνες σε μια ξένη χώρα , θα εξελισσόσουν σε ένα ριζικά διαφορετικό άτομο. Γιατί; Επειδή θα είχες επηρεαστεί από ένα διαφορετικό περιβάλλον. Όπως λέει και η λαϊκή παροιμία « Κατά μάνα κατά κύρη…..»  ή η άλλη «Δείξε μου την παρέα σου να σου πω ποιος είσαι».
          Σημείωσέ το αυτό. Το περιβάλλον σου σε διαμορφώνει, σε κάνει να σκέφτεσαι όπως σκέφτεσαι. Από τα μικροπράγματα, όπως τον τρόπο που βαδίζεις (γρήγορα ή αργά), που βήχεις, που κρατάς το ποτήρι σου, μέχρι τις μουσικές, λογοτεχνικές, ψυχαγωγικές και ενδυματολογικές σου προτιμήσεις, όλα  μα όλα απορρέουν σε πολύ μεγάλο βαθμό από το περιβάλλον σου.
Διαφωνώ κάθετα με όλους αυτούς που ισχυρίζονται ότι γεννιέσαι και δεν γίνεσαι. Σαφώς το κύτταρο παίζει σπουδαίο ρόλο στην διαμόρφωση της προσωπικότητάς σου . Αλλά το ισχυρότερο εργαλείο πάνω και από το κύτταρο είναι η τροφή και τα συμπληρώματα διατροφής από τις επιδράσεις του περιβάλλοντος που αναπτύσσεσαι.
Η παρατεταμένη συναναστροφή με αρνητικούς ανθρώπους σε κάνει να σκέφτεσαι αρνητικά , η στενή επαφή με μικροπρεπή άτομα σε κάνει να αποκτάς μικροπρεπής συνήθειες. Σε αντίθετη περίπτωση η συναναστροφή με ανθρώπους που έχουν μεγάλες ιδέες , ανεβάζει το επίπεδο τις σκέψης σου. Η στενή  επαφή με φιλόδοξα άτομα σου δίνει φιλοδοξία. Με ονειροπλάστες , σε κάνει να δημιουργείς καινούργια όνειρα, με οραματιστές , σε κάνει να οραματίζεσαι το μέλλον από μια πολυδιάστατη οπτική γωνία.
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι το είδος του ανθρώπου που είσαι σήμερα , εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το περιβάλλον που ανάγκασες τον εαυτό σου να αναπτυχθεί. Επίσης συμφωνούν ότι. Το είδος του ανθρώπου που θα είσαι μετά από δυο, πέντε, δέκα χρόνια από σήμερα εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από το μελλοντικό σου περιβάλλον.
Μέσα στους επόμενους μήνες , στα επόμενα χρόνια , είναι δεδομένο ότι θα αλλάξεις. Αυτό είναι πασιφανές. Αλλά το πώς θα αλλάξεις εξαρτάται από το μελλοντικό σου περιβάλλον, την τροφή που θα δόσεις στο μυαλό σου.
Προσωπικά από τότε που επέλεξα να απολύσω από την ζωή μου τους αρνητές, τους ονειροκλέφτες, τους ονειροθάφτες και να συναναστρέφομαι με ονειροπλάστες και ανθρώπους που κάνουν τα  πράγματα να συμβαίνουν , τροφοδοτώντας το μυαλό μου με την κατάλληλη τροφή , άρχισαν να αλλάζουν πολλά πράγματα και συνεχίζουν. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι , τι θέλεις εσύ και αν είσαι διατεθειμένος να πληρώσεις το τίμημα της αλλαγής , γιατί,  χαχα ξέχασα να σου πω ότι χρειάζεται ένα τίμημα . Να σπάσεις το κουτί σου να ανοίξεις τα φτερά σου , να πετάξεις την τροφή που έδινες στο μυαλό σου στα σκυλιά και να βάλεις ένα νέο πρόγραμμα διατροφής του μυαλού σου.

«Το μυαλό σας είναι αδιαμφισβήτητα το ποιο πολύτιμο αγαθό σας. Μπορεί να χάσετε κάθε υλικό απόκτημα που έχετε στην κατοχή σας , αλλά κανείς δεν μπορεί ποτέ να σας πάρει τις γνώσεις σας. Με αυτές μπορείτε να φτιάξετε καινούργια περιουσία, να χτίσετε ένα καινούργιο σπίτι και να αγοράσετε οτιδήποτε επιθυμείτε αληθινά. Κανείς άλλος δεν μπορεί να ελέγξει τις σκέψεις σας, ακόμα και ο πιο σκληρός  τύραννος δεν μπορεί να σας αναγκάσει να σκεφτείτε κάτι που αρνείστε να αποδεχτείτε. Όταν  παίρνετε την συνειδητή απόφαση να πάρετε τον έλεγχο του μυαλού σας και να το θρέφετε με θετικές σκέψεις, εποικοδομητικές σκέψεις , είστε στον σωστό δρόμο για να πάρετε στα χέρια σας τον έλεγχο της ζωής σας. Οι σκέψεις που επιτρέπετε να κυριεύουν το μυαλό σας , θα είναι αυτές που θα καθορίσουν τι θα πάρετε απ’ την ζωή.» * Napoleon Hill.

Φροντίδα και τροφή του μυαλού

Η φροντίδα και η τροφή του μυαλού, είναι τόσο σημαντικές όσο και του σώματός μας. Το μυαλό αν δεν τραφεί αδυνατίζει όπως ακριβώς και το σώμα. Το μυαλό που δεν συντηρείται, από την συνεχόμενη εισροή από κάτι που μπορεί να το ταϊσει επαρκώς ή να το καλλιεργήσει , συρρικνώνεται και ζαρώνει.
Για να θρέψεις το μυαλό , ξεκινάς την διαδικασία με το να το ανοίξεις πρώτα. Λένε. ότι το μυαλό του ανθρώπου μοιάζει πολύ με το αλεξίπτωτο. Και τα δύο δουλεύουν μόνο όταν είναι ανοικτά. Σε αντίθετη περίπτωση , το άτομο που τα φοράει, πέφτει και σκοτώνεται.
Τα προγράμματα εκπαίδευσης στο σχολείο (παρά το ότι προσωπικά θεωρώ ότι έχουν λανθασμένη βάση και κατεύθυνση) , δεν έχουν σκοπό να γεμίσει το μυαλό μας με γνώσεις (που αυτό είναι αδύνατο έτσι κι αλλιώς) αλλά να μας ανοίξει πρώτα το μυαλό και μετά να το μεγαλώσει. Όσο πιο πολλά μαθαίνεις. τόσο πιο πολύ θα καταλάβεις πόσα λίγα ξέρεις και πόσα πολλά έχεις να μάθεις ακόμα. Λογικά θα θέλεις να  μάθεις κι άλλα.  Αυτό μας κρατά οξείς σαν πνεύματα και όλα ξεκινάνε από ένα ανοιχτό μυαλό.
Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ ενός άδειου κεφαλιού και ενός ανοιχτού μυαλού. Ένα ανοιχτό μυαλό είναι στην πραγματικότητα μια νοοτροπία δεκτικότητας, στο να είσαι ανοικτός στην πληροφόρηση και στις άλλες απόψεις. Μας βοηθάει να γνωρίσουμε τα όνειρά μας, μας βοηθά να αναπτύξουμε μεγαλύτερη ενσυναίσθηση και κατανόηση και μας βοηθά να σκεφτούμε καλλίτερα.
Ένα ανοιχτό μυαλό είναι η αρχή για την ανακάλυψη και ανάπτυξη του εαυτού μας. Δεν μπορούμε να μάθουμε τίποτα καινούργιο αν δεν παραδεχτούμε ότι δεν γνωρίζουμε τα πάντα.

«Το μυαλό είναι σαν κήπος. Φροντίστε το και φροντίστε το με ενδιαφέρον». «Όπως ο κηπουρός καλλιεργεί το κομμάτι του διατηρώντας το καθαρό από ζιζάνια, και φυτεύει λουλούδια και φρούτα που επιθυμεί, έτσι και ένας άνδρας περιποιείται τον κήπο του μυαλού του, ξεριζώνοντας όλες τις λάθος, τις άχρηστες, και όχι αγνές σκέψεις, καλλιεργώντας προς την τελειότητα τα λουλούδια και τους καρπούς με τις σωστές, χρήσιμες και αγνές σκέψεις». (James Allen)

Η παρομοίωση του Allen είναι ανεκτίμητη.

George21(Βιβλίο Δέσμευση ή παραίτηση).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου