Παξιμάδι Μιγάδι και Εφτάζυμο από τον Βοριζανο φούρνο.
Χωρίς συντηρητικά-Με ντόπια υλικά- Αλεύρι ολικής αλέσεως με προζύμι. Σιταρένιο αλεύρι ολικής αλέσεως, κρίθινο, σίκαλης, καλαμποκάλευρο, αλάτι, προζύμι, ελαιόλαδο, χλιαρό νερό.
Πώς να διαλέξουμε παξιμάδι & πως να το διατηρήσουμε.
Το παξιμάδι πρέπει να έχει ψηθεί σε όχι υψηλές θερμοκρασίες και να έχει αφυδατωθεί. Όταν το αγοράζουμε πρέπει να προσέχουμε το χρώμα του. Να είναι ζωηρό, ανοιχτό ή σκούρο, ανάλογα με το αλεύρι από το οποίο έχει κατασκευαστεί. Το σταρένιο παξιμάδι πρέπει να ροδίζει ελαφρά. Το κρίθινο πρέπει επίσης να ροδίζει, αλλά το ρόδισμα εδώ δεν είναι και τόσο εμφανές. Δεν πρέπει να διαλέγουμε παξιμάδι που έχει "αρπάξει" και έχει καεί. Το καμένο παξιμάδι έχει υπόπικρη γεύση και χάνει την αίσθηση της φρεσκάδας. Θα το αναγνωρίσουμε εύκολα από το πολύ έντονο ρόδισμά του. Πρέπει να είναι κλεισμένο σε πολύ καλή συσκευασία ειδική για τρόφιμα. Αν η συσκευασία δεν είναι καλή, το ψωμί θα πάρει τη μυρωδιά του υλικού της συσκευασίας (π.χ. νάϋλον) Αυτό συμβαίνει βέβαια σπανίως , αλλά πρέπει να το γνωρίζουμε και να αποφεύγουμε να καταναλώνουμε το ψωμί που μυρίζει νάϋλον. Δεν είναι απαραίτητο να είναι κλεισμένο αεροστεγώς , αλλά και δεν πρέπει να έρχεται σε άμεση επαφή με το περιβάλλον. Να αποφεύγουμε σχισμένες σακούλες και ταλαιπωρημένες συσκευασίες. Και τέλος να διαβάζομε την ημερομηνία λήξης. Συνήθως το ψωμί αυτό μπορεί να διατηρηθεί άνετα για ένα χρόνο από την ημερομηνία παρασκευής του. Η διατήρηση του παξιμαδιού είναι μάλλον απλή. Δεν χρειάζεται ψυγείο και ο μεγάλος εχθρός του είναι η υγρασία. Πρέπει να το διατηρούμε σε μέρος που δεν έχει υγρασία , κλεισμένοι μέσα στην συσκευασία του, Κάθε φορά θα παίρνουμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε και μόνο αυτή.