Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

ΤΟ ΚΡΙΤΑΜΟ -ΑΡΩΜΑ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΚΑΙ ΕΡΩΤΙΚΟ ΦΙΛΤΡΟ



Το βότανο του γιαλού



Το κρίταμο κερδίζει τη θέση του στην ελληνική κουζίνα.
«Το κρίταμο είναι πραγματικός θησαυρός της γεύσης. Λίγα φυλλαράκια αρκούν για να κάνουν τη χωριάτικη σαλάτα πιο πλούσια, να αντικαταστήσουν σε άλλες σαλάτες βιομηχανοποιημένα υλικά- όπως η μαγιονέζα. Φύεται στις ακτές του νησιού» δηλώνει ο σεφ και μέλος της Λέσχης Κρητικής Γαστρονομίας κ. Γιάννης Αποστολάκης.
Σεφ του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων χρησιμοποιεί εδώ και μία δεκαετία το κρίταμο ως βασικό συστατικό στις δημιουργίες του. Το προϊόν αυτό εκτιμά ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί περισσότερο για τον εμπλουτισμό της τοπικής, παραδοσιακής κουζίνας και να αντικαταστήσει άλλα υλικά. Επίσης θεωρείται «ακαταμάχητο αφροδισιακό».
«Το φυτό αυτό δεν χρησιμοποιείται πολύ στην κρητική κουζίνα, ειδικά στις σαλάτες, κάτι που κατά τη γνώμη μου είναι λάθος καθώς δίνει έναν χαρακτήρα ακόμα πιο ελληνικό, ακόμα πιο μεσογειακό στη σαλάτα. Η επιστημονική ονομασία του είναι crithmum maritimum, φυτρώνει στις ακρογιαλιές, πάνω στα βράχια όπου υπάρχει λίγη άμμος, αντέχοντας τη δύναμη του ανέμου που το χτυπά με μανία, ποτιζόμενο με την αλμύρα της θάλασσας. Για εμάς τους μαγείρους είναι ένας θησαυρός γεύσης, καθώς είναι πλούσιο σε αρώματα και παρουσιάζει μια γευστική πολυπλοκότητα, ειδικά όταν είναι φρέσκο- τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και αρχές Σεπτεμβρίου. Τους υπόλοιπους μήνες, η γεύση του διαφοροποιείται λίγο» εξηγεί ο κ. Αποστολάκης . 
Σύμφωνα με διατροφολόγους, το κρίταμο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, διουρητικό και αντιμικροβιακό, ενώ σύμφωνα με τον Αντώνη Αλιμπέρτη στο βιβλίο του «Θεραπευτικά, αρωματικά και εδώδιμα φυτά της Κρήτης» το αιθέριο έλαιό του είναι πολύ καλό αφροδισιακό.
Τελευταία όλο και περισσότεροι επαγγελματίες του τουρισμού χρησιμοποιούν το κρίταμο στην κουζίνα τους, καθώς το ενδιαφέρον και των πελατών των εστιατορίων αυξάνεται. Στόχος της Λέσχης Κρητικής Γαστρονομίας είναι να δημιουργηθεί ένα ισχυρό ρεύμα αξιοποίησης των τοπικών προϊόντων. 

Διατηρείται στην άλμη
Ο κ. Αποστολάκης με κρίταμο που ο ίδιος μαζεύει από ακτές του νησιού, έχει εξελίξει διάφορα πιάτα της τοπικής κουζίνας. «Εάν το μαζέψουμε αυτή την περίοδο, μπορούμε να το διατηρήσουμε στην άλμη και να το έχουμε κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συνοδευτικό του ούζου, της τσικουδιάς, μπορεί να κάνει ακόμα πιο νόστιμη την ντοματοσαλάτα, την πατατοσαλάτα. Μπορούμε επίσης να φτιάξουμε διάφορα εδέσματα έχοντας ως βάση το κρίταμο ή χρησιμοποιώντας το ως αρωματικό για την παρασκευή διαφόρων εδεσμάτων» αναφέρει. Το κρίταμο είναι φυτό γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Οι σπόροι του φυτού έχουν μεγάλη ομοιότητα με το κριθάρι, γι΄ αυτό οι αρχαίοι Έλληνες το ονόμαζαν κρίθμον. Ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος είχαν σε μεγάλη εκτίμηση το κρίταμο, που περιέχει αιθέρια έλαια, μεταλλικά άλατα, ιώδιο και βιταμίνες, συστατικά ορεκτικά, τονωτικά, ό,τι πρέπει για μια νόστιμη σαλάτα.
ΑΦΡΟΔΙΣΙΑΚΟ
Λίγα φυλλαράκια αρκούν για να δώσουν νοστιμιά σε μια σαλάτα, αλλά και στην… ερωτική σας ζωή.

«Το μαζεύω πριν ανθίσει»
«ΒΡΙΣΚΩ ΚΡΙΤΑΜΟ στα Νωπήγεια και στον Δραπανιά, στον κόλπο Κισσάμου. Το μαζεύω κυρίως τον Μάιο και το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, ανάλογα με τον καιρό, πριν ανθίσει. Αφού το πλύνω και το καθαρίσω, το βάζω σε άλμη και ξίδι. Εκεί διατηρείται για μερικούς μήνες σε καλή κατάσταση», εξηγεί η κ. Χρυσάνθη Καμπιανάκη, ιδιοκτήτρια των καταστημάτων «Γνήσιον Εστί» που ειδικεύεται στα παραδοσιακά προϊόντα. Η κ. Καμπιανάκη ασχολείται με την εμπορία του προϊόντος εδώ και 3-4 χρόνια. «Το κρίταμο είναι πολύ γνωστό σε επισκέπτες της Κρήτης κυρίως από τα άλλα νησιά όπου χρησιμοποιείται πάρα πολύ. Δίνει μια ιδιαίτερη γεύση όπου χρησιμοποιηθεί, αλλά μπορεί και να σερβιριστεί και μόνο του με λαδάκι για μεζέ στην τσικουδιά.
Τελευταία το χρησιμοποιούν και αρκετά εστιατόρια με κρητικά εδέσματα και στην Αθήνα».
Γιώργος Κώνστας tanea.gr

Το Κρίταμο ή «Κρίθμον το παραθαλάσσιο» (επιστημονικά Crithmum maritimum), είναι μικρό πολυετές παχύφυλλο φυτό που φυτρώνει σε παραθαλάσσια, βραχώδη ή και αμμουδερά μέρη της Μεσογείου και του Ευρωπαϊκού Ατλαντικού. Τα φύλλα και οι βλαστοί του είναι παχύς, λείοι και έχουν χρώμα ανοιχτοπράσινο. Τα άνθη του, κιτρινοπράσινα, βγαίνουν το καλοκαίρι και σχηματίζουν «σκιάδιο». Ο βλαστός και τα φύλλα του αναδίδουν μια ευχάριστη μυρωδιά. Είναι φυτό γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, αλλά και ως έδεσμα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Η περιγραφή του Διοσκουρίδη είναι πολύ χαρακτηριστική: «θαμνώδες βοτάνιον, που απλώνεται σε πλάτος και έχει ύψος ενός πήχυ. Φυτρώνει σε παραθαλάσσιους τόπους και έχει πολύ στιλπνά φύλλα και υπόλευκα, σαν της γλιστρίδας, πιο πλατιά και πιο επιμήκη με αλμυρή γεύση… λαχανεύεται εφθόντε και ωμόν εσθιόμενον και ταριχεύεται εν άλμη» Οι σπόροι του φυτού έχουν μεγάλη ομοιότητα με το κριθάρι, γι’ αυτό οι αρχαίοι Έλληνες το ονόμαζαν «κρίθμον». Ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος είχαν σε μεγάλη εκτίμηση το κρίταμο. Στη βοτανοθεραπεία, από τα χρόνια του Ιπποκράτη μέχρι τις μέρες μας, χρησιμοποιείται ως θεραπευτικό για ηπατικές, εντερικές και νεφρικές δυσλειτουργίες.
Το φυτό αυτό, με την πάροδο των χρόνων, διαπιστώθηκε, ότι περιέχει αιθέρια έλαια, μεταλλικά άλατα, ιώδιο και βιταμίνες, συστατικά που θεωρούνται από τους διαιτολόγους ότι είναι ορεκτικά και τονωτικά, ότι πρέπει δηλαδή για μια μεσογειακή διατροφή και ωραία σαλάτα. Γίνεται επίσης τουρσί, μέσα σε ξίδι και άλμη και συνοδεύει ευχάριστα τους θαλασσινούς μεζέδες, αλλά και σε αρωματικές ή πικάντικες σάλτσες που συνοδεύουν ψάρια ή κρέατα. Το κρίταμο σερβίρεται στις παραθαλάσσιες περιοχές, συνήθως με το όνομα «αρμύρα», ενώ οι βλαστοί και τα άνθη του τηγανίζονται στις ομελέτες, προσδίδοντας ιδιαίτερη γεύση.
Όσοι αναζητούν νέες γεύσεις για την ελληνική κουζίνα τους προτείνουμε να δοκιμάσουν «Ρεβύθια με κρίταμο (από το βιβλίο «Τα Χόρτα» της Μ. Λαμπράκη)»: Υλικά και Δοσολογία -1 φλυτζάνι ρεβύθια, 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, κρίταμο κατά βούληση, ελιές κατά βούληση – κομμένες σε ροδέλες. Εκτέλεση – Μουλιάζουμε τα ρεβύθια από βραδείς, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και μόλις πάρει χρώμα ρίχνουμε μέσα τα ρεβύθια, φέρνουμε μία γύρα και μετά ρίχνουμε λίγο καυτό νερό, προσθέτουμε νερό όσο γίνονται μέχρι να μαλακώσουν καλά, τα ανακατεύουμε με κρίταμο και ελιές.
Κρίθμον Tο Παράλιον η Κρίταμο 

Το κρίταμο είναι μικρό φυτό που φυτρώνει συνήθως σε βραχώδεις παραθαλάσσιες περιοχές.
Είναι φυτό γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπεύτηκες του ιδιότητες. Οι σπόροι του φυτού έχουν μεγάλη ομοιότητα με το κριθάρι, γι’ αυτό οι αρχαίοι Έλληνες το ονόμαζαν «κρίθμον».

Αφού μαζέψουμε το κρίταμο διαλέγουμε τους τρυφερούς βλαστούς, βράζουμε νερό σε μια μικρή κατσαρόλα και μόλις βράσει ρίχνουμε μέσα τους βλαστούς που διαλέξαμε πριν και το αφήνουμε να βράσει μερικά λεπτά (δεν το αφήνουμε πολύ ώρα να βράζει γιατί θα λιώσει, το τσεκάρουμε και μόλις μαλακώσει το βγάζουμε).
To δοκιμάζουμε να δούμε αν θέλει αλάτι, πράγμα σπάνιο μιας και εχει αρκετή αρμύρα από μόνο του αφού ζει δίπλα στην θάλασσα.
Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο, παίρνουμε ενα μπωλ και βάζουμε μέσα μια στρώση απο το κρίταμο που βράσαμε, ψιλοκόβουμε σκόρδο και το ρίχνουμε από πάνω.
Ξαναβάζουμε άλλη μια στρώση κρίταμο και από πάνω πάλι ψιλοκομμένο σκόρδο, συνεχίζουμε να το κάνουμε αυτό μέχρι να τελειώσει όλο το κρίταμο.
Αφού ειναι έτοιμο μέσα στο μπωλ ρίχνουμε ξύδι μέχρι να σκεπαστεί το κρίταμο, βάζουμε και λίγο λάδι ίσα-ίσα να σκεπάσουμε την επιφάνεια.
Μέτα το βάζουμε στο ψυγείο και το αφήνουμε όλη νύχτα, την επομένη μπορούμε να το σερβίρουμε.
Είναι ιδανικό για να συνοδεύει ούζο η τσίπουρο και θαλασσινά.
Στην υγεια σας.
stealth fagadiko.gr
Crithmum maritimum – Κρίταμο, το αρωματικό
Οι παλιοί ναυτικοί το είχαν μαζί τους για να καταπολεμούν το σκορβούτο αφού η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C είναι μεγάλη. 
Δεν είναι φύκι παρ’ όλο που όλο τον χειμώνα βρέχεται από τα κύματα της θάλασσας. Το φυτό περιέχει σε σημαντικές ποσότητες αιθέρια έλαια, μεταλλικά άλατα, ιώδιο και βιταμίνες. Είναι εξαιρετικό ορεκτικό, τονωτικό και καθαρτικό. Σήμερα εκτός απο την διατροφική του αξία αναγνωρίζεται και χρησιμοποιείται και απο τη βιομηχανία καλλυντικών.
Κόβοντας τις κορυφές του και αφήνοντας τα στελέχη του, βοηθάμε στην αναγέννηση τους.

Τα φύλλα έχουν πλούσια αρωματική γεύση-και γίνονται τουρσί ή βραστά. Αν τα βράσουμε σαν χόρτα δεν προσθέτουμε καθόλου αλάτι, και έχουμε μια τραγανή σαλάτα που συνδυάζεται αρμονικά με ψάρι και με όσπρια.

George 21 

Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Greek Oregano Oil -ΕΛΛΗΝΙΚΟ -ΚΡΗΤΙΚΟ ΡΙΓΑΝΕΛΑΙΟ



Το ριγανέλαιο και πως το χρησιμοποιούμε


Το ριγανέλαιο ή αλλιώς αιθέριο έλαιο ρίγανης παράγεται με την φυσική διαδικασίας της απόσταξης. Είναι ισχυρό φυσικό αντισηπτικό και ένα από τα κύρια συστατικά που χρησιμοποιούν οι βιομηχανίες φαρμάκων για την παρασκευή φαρμάκων και στις βιομηχανίες καλλυντικών.
Τα δύο βασικά συστατικά η καρβακρόλη και η θυμόλη δίνουν τηναντιοξειδωτική ιδιότητα του ελαίου. Το αιθέριο έλαιο είναι ικανό να αντιμετωπίσει ένα ευρύ φάσμα από μικρόβια, μύκητες (όπως ο σταφυλόκοκκος, ο στρεπτόκοκκος, ο μικρόκοκκος) και βακτήρια. Βοηθάει σε προβλήματα υγείας που δημιουργούνται από όλους τους παραπάνω μικροοργανισμούς όπως ιώσεις, εποχιακές και ειδικές γρίπες, ηπατίτιδα, εγκεφαλίτιδα, ωτίτιδα, δερματίτιδα, εκζέματα, ψωριάσειςαρθρίτιδες,οστεοαρθρίτιδεςρευματισμούς, αλλεργίες, άσθμα, πνευμονία, ιγμορίτιδα. Επίσης βοηθάει στην διάρροια, τα εντερικά, τα πεπτικά προβλήματα, τις κολίτιδες και τον τυμπανισμό.
Τρόποι χρήσεις του ελαίου:
§  Για το κρυολόγημα και τον πονόλαιμο ρίχνουμε μέχρι τρεις σταγόνες σε ένα ποτήρι νερό ή φυσικό χυμό πορτοκαλιού
§  Για συγκάματα και δερματικά προβλήματα (έρπητας, μυκητιάσεις, εξανθήματα, αποστήματα) αναμειγνύουμε δύο σταγόνες αιθέριο έλαιο ρίγανη με 2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο
§  Για την δυσπεψία βάζουμε σε ένα ποτήρι νερό μία με δύο σταγόνες του ελαίου. 
§  Για πρόληψη μία σταγόνα ανά ποτήρι νερό, τσάιχυμόγάλα ή μια σταγόνα σε μια κουταλιά του γλυκού ελαιόλαδο για πιο εύκολη λήψη. 
§  Για την αντιμετώπιση των πνευμονικών και αναπνευστικών προβλημάτων κάντε εισπνοές από το μπουκαλάκι του ριγανελαίου ή μπορείτε να τοποθετήσετε σε ένα μαντιλάκι μία σταγόνα ριγανέλαιο και να το βάλετε κάτω από το μαξιλάρι σας. 
§  Το ριγανέλαιο έχει αντίστοιχα αποτελέσματα με τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα (υποχώρηση του πόνου και της φλεγμονής και είναι σχεδόν τόσο ισχυρό όπως η μορφίνη). 
Δεν συνιστάται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και για άτομα με έλλειψησιδήρου.
ριγανέλαιο το ισχυρότερο αντισηπτικό της φύσης 
* σαν το το ισχυρότερο αντισηπτικό της φύσης λοιπόν το χρησιμοποιούμε όπου χρειαζόμαστε αποστείρωση
* μία δύο σταγόνες αιθέριο έλαιο ρίγανης στην κανάτα με το νερό σκοτώνει όλους τους παθογόνους οργανισμούς που μπορεί να περιέχει το νερό
* μπουκώματα με έγχυμα ρίγανης ή ριγανέλαιο αραιωμένο σε λάδι της μειώνουν την οδοντική πλάκα και θεραπεύουν τυχόν παθήσεις των ούλων
* εισπνοές με ρίγανη βοηθούν στη θεραπεία νοσημάτων του στήθους 
* ρίχνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού ρίγανη σε ένα σκεύος με καυτό νερό και μετά από δέκα λεπτά το σουρώνουμε και το πίνουμε ζεστό με μέλι για όλα τα προβλήματα του στήθους
* για τα συγκάματα μία σταγόνα ριγανέλαιου σε ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο και κάνουμε επάλειψη στην προσβεβλημένη περιοχή
* για προβλήματα του δέρματος όπως
§  εξανθήματα
§  αποστήματα
§  πληγές
§  πόδι του αθλητή
§  candida
§  μυκητιάσεις 
μια γενική αναλογία είναι ένα κουταλάκι γλυκού ριγανέλαιο για δύο κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο 
και
πάντα προσέχουμε τις τυχόν αλλεργίες μας
Στοιχεία από: 

Γεωπονία Α.Π.Θ.

Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΣ -ΚΡΗΤΙΚΑ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ

Ξεκίνησε η παραγωγή αιθερίων ελαίων από την εταιρεία Biocretanlife .

Η δοκιμαστική παραγωγή έγινε με φασκόμηλο . Στόχος της εταιρείας είναι να συμπεριλάβει στην συλλογή της σε λιανική και χονδρική διάθεση τα αιθέρια έλαια , από τα βότανα της Κρήτης .





Αιθέριο έλαιο Φασκόμηλου
(Salvia Triloba)
Παραγωγής μας 100% γνήσιο
Το αιθέριο έλαιο του φασκόμηλου λαμβάνεται από την απόσταξη των φύλλων και των ανθισμένων κορυφών του και χρησιμοποιείται για μασάζ, για γαργάρες, για αρωματισμό και στο μπάνιο.                                              
Αντιμετωπίστε ρευματισμούς και πόνους αρθρώσεων κάνοντας μασάζ με 1-2 σταγόνες αιθέριο έλαιο φασκόμηλου σε ένα κουταλάκι λάδι βάσης. Επίσης τεντώνει το δέρμα, επαναφέρει την κυκλοφορία του αίματος σε περιοχές του σώματος όπου υπάρχουν ουλές, και ανακουφίζει από τους πόνους περιόδου με μασάζ στην κοιλιά.
Τονώστε τον οργανισμό σας μετά από πνευματική ή σωματική εργασία που έγινε κάτω από έντονο άγχος και πίεση. Γεμίστε την μπανιέρα σας ζεστό νερό ρίξτε μία σταγόνα αιθέριο έλαιο φασκόμηλου και απολαύστε τις τονωτικές και δυναμωτικές του ιδιότητες μένοντας στο νερό για 15 λεπτά. Αναζωογονεί το δέρμα, αντιμετωπίζει δερματοπάθειες και βοηθάει στην κυκλοφορία του αίματος. Χρησιμοποιείστε το και ως τονωτικό των μαλλιών προσθέτοντας 3-4 σταγόνες ελαίου στο μπουκάλι του σαμπουάν σας.
Ρίξτε μία σταγόνα αιθέριο έλαιο φασκόμηλου σε ένα ποτήρι νερό και κάντε γαργάρες για να αντιμετωπίσετε αναπνευστικά προβλήματα και ενοχλήσεις στον λαιμό.
Στο μπάνιο μπορεί να συνδιαστεί άριστα με αιθέριο έλαιο λεβάντας, και στον αρωματισμό με αιθέριο έλαιο γιασεμιού.
Προσθέστε 2-3 σταγόνες αιθέριο έλαιο φασκόμηλου στην συσκευή που χρησιμοποιείται για αρωματισμό του χώρου σας και απολαύστε τις χαλαρωτικές και αναζωογονητικές του ιδιότητες.

George 21