Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

ΑΝΤΩΝΑΪΔΑ Ή ΚΑΛΟΚΟΙΜΗΘΙΑ

 






Η Αντωναΐδα ή καλοκοιμηθιά από επίλεκτα μέρη της κρητικής γης.

Η Αντωναΐδα ή καλοκοιμηθιά (origanum microphyllum) είναι ενδημικό φυτό (είδος μαντζουράνας) της Κρήτης και συναντάται σε μεγάλη ποσότητα στο όρος Δίκτη και στα Λευκά Όρη. Η Αντωναΐδα φυτρώνει σε ανοικτές δασώδεις περιοχές, βραχώδεις θέσεις, ακόμα και σε ρωγμές σε υψόμετρο από 400 έως και 1800μ. Έχει φύλλα χνουδωτά, βλαστούς λεπτούς κοκκινωπούς και στεφάνη πορφυρή. Τα άνθη της είναι διαμορφωμένα σε ταξιαρχίες και έχουν ένα εξαίρετο άρωμα, θα έλεγα από τα πλέον ’’ευγενή’’. Σε κάποιες περιπτώσεις βέβαια η Αντωναΐδα χρησιμοποιείται αντί της ρίγανης για μαρινάρισμα των κρεάτων. Χρησιμοποιείται συνήθως μαζί με την μαλοτήρα (κρητικό τσάι) σε αφέψημα σαν ρόφημα με εξαίρετη γεύση.

Η Αντωναΐδα ανήκει στην κατηγορία των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.

Ποιές είναι όμως οι φαρμακευτικές ιδιότητες της Αντωναΐδας;  

Η Αντωναΐδα είναι ειδικό βότανο κυρίως κατά των στομαχικών παθήσεων και ιδιαίτερα φημισμένο σαν θεραπευτικό των ελκών του στομάχου και προπάντων του δωδεκαδακτύλου. Δρα ως σηπτικό, αντιρευματικό, επουλωτικό, βοηθά το χρόνιο άσθμα. Συνίσταται ιδιαιτέρως κατά των εμφράξεως της σπλήνας, κατά του ίκτερου, κατά των χοιράδων, του χρόνιου πνευμονικού κατάρρου, της αμηνόρροιας, της υποχονδρίας, του σκορβούτου και του αθριτισμού.

Η αγνή κρητική Αντωναΐδα συλλέγεται και συσκευάζεται από την εταιρία BioCretanLife .

Με συνδιασμό αντωναίδας και δίκταμο η εταιρία biocretanlife παρασκευάζει το Κρητικό παγωμένο τσάϊ DICADO , που έχει μια καταπληκτική γεύση και αποτελεσματικότητα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου