Σελίδες

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΑΣ-ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ-RECIPES WITH OUR PRODUCTS-worth a try

Απολαύστε τις συνταγές που μπορείτε να εκτελέσετε με τα προϊόντα  της Αλόης και του Χαρουπιού της βιολογικής παραγωγής  μας. 

Aloe Vera




Η λατινική της ονομασία είναι Aloe vera ( Αλόη η γνήσια). Την συναντούμε και με την ονομασία πέρδικα. 

Το βότανο αυτό κατάγεται από την Αφρική όπου συγγενικά της είδη χρησιμοποιούντο ως αντίδοτο στις πληγές από δηλητηριασμένα βέλη. Ήταν γνωστή στους Αρχαίους Έλληνες και στους Ρωμαίους που επίσης χρησιμοποιούσαν την γέλη για τις πληγές. Γέλη είναι το παχύρρευστο γλισχραματώδες πήκτωμα που βγαίνει από τις τομές που κάνουμε στα νωπά φύλλα του φυτού. Ο Πλίνιος ανέφερε για την Αλόη το 77 μ.Χ. «Οι χρήσεις της είναι πολλές αλλά η κυριότερη είναι για το χαλάρωμα των εντέρων γιατί είναι το μόνο σχεδόν καθαρτικό που είναι και τονωτικό για το στομάχι». 

Η Αλόη ήταν δημοφιλές καθαρτικό κατά τον Μεσαίωνα. Στην Κίνα χρησιμοποιούσαν τη γέλη για παρόμοια χρήση, ενώ στην Ινδία η χαίρει εκτίμησης ως δροσιστικό αναψυκτικό. 

Αυτός ακριβώς ο χυμός των φύλλων της Αλόης φρέσκος ή αφυδατωμένος χρησιμοποιείται και σήμερα για θεραπευτικούς σκοπούς. Περιέχει αλοϊνη, ανθρακινόνες και ρητίνη. Το βότανο δρα ως καθαρτικό, επουλωτικό, εμμηναγωγό και ανθελμικό. Εξωτερικά ως μαλακτικό και επουλωτικό. 

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί εσωτερικά ως ένα ισχυρό καθαρτικό. Σε μικρή δόση αυξάνει την έμμηνο ροή. Εξωτερικά ο χυμός χρησιμοποιείται για ελαφρά εγκαύματα, ηλιακά εγκαύματα και τσιμπήματα εντόμων. 

Αν χρησιμοποιηθεί εσωτερικά για προβλήματα έμμηνης ροής, πρέπει να συνδυαστεί με άφυσα βότανα για να μειωθεί ο κολικός πόνος. 

Πρέπει να μην χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διότι η Αλόη προκαλεί συσπάσεις της μήτρας. Ακόμη πρέπει να την αποφεύγουμε κατά τον θηλασμό, γιατί εκκρίνεται στο μητρικό γάλα και μπορεί να ενεργήσει ως καθαρτικό στο παιδί. 

Για εσωτερική λήψη λαμβάνουμε 0,1-0,3 γραμμάρια του χυμού. Για εξωτερική χρήση, απλώνουμε μια ποσότητα φρέσκου χυμού στην προσβλημένη περιοχή. 

Τα φύλλα της Αλόης επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την χρόνια, έμμονη δυσκοιλιότητα, υπό μορφή βάμματος ή σκόνης σε κάψουλες. Αν κάνουμε βάμμα χρησιμοποιούμε 1-3 ml ανά δόση ως διεγερτικό της όρεξης ή για την δυσκοιλιότητα. Η γεύση είναι δυσάρεστη. Αν χρησιμοποιήσουμε σκόνη τότε η ημερήσια δόση είναι 100-500 mg για να δράσει ως καθαρτικό και για την διέγερση της έκκρισης της χολής. 

Morning glory


Υλικά:
1 μπανάνα
1 μήλο
1 ακτινίδιο
1/2 κούπα μουρα
1/2 κούπα χυμός πορτοκαλιού
1/2 κούπα γάλα
1/2 γιαούρτι
2 κουταλιές αλόη

Ανακατέψτε τα όλα στο μπλέντερ και προσθέστε την αλόη. Βάλτε σε ένα ποτήρι και πιείτε το για πρωινό. Δυναμωτικό, θρεπτικό και σας γεμίζει ενέργεια για το επόμενο της ημέρας. Συνοδέψτε το με κουλουράκια χαρουπιού για γλύκα χωρίς ζάχαρη. 



Εξωτικός χυμός αλόης



1-2 κούπες φρέσκος ανανάς
1 καρότο
1 πράσινο μήλο
1 κουταλιά αλόη
Μερικές κουταλιές γάλα καρύδας (προαιρετικό)

Ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπλέντερ προσθέτοντας την αλόη. Το γάλα καρύδας εκτός από τη παραπάνω νοστιμιά που θα δώσει θα αυξήσει και την δράση έναντι των βακτηριδίων και των ιών αυτού του χυμού. Στην υγειά σας!

Υγιεινός χυμός αλόης


2 καρότα
2 πράσινα μήλα
ένα καθαρισμένο πορτοκάλι
1 κουταλιά αλόης

Κόψτε τα μήλα, τα καρότα και το πορτοκάλι σε κομμάτια και ανακατέψτε τα σε ένα μπλέντερ σαν χυμό. Τότε προσθέστε την αλόη και ανακατέψτε για λίγο ακόμα. Έτοιμο




Virgin juice


Υλικά
1 αγγούρι
1 μήλο
1 λεμόνι
2 μεγάλες κουταλιές αλόη

Λιώστε σε ένα μπλέντερ το μήλο και το αγγούρι. Προσθέστε το χυμό λεμονιού. Κόψτε ένα φύλλο αλόη και βγάλτε 2 κουταλιές και προσθέστε τις στο μείγμα και ανακατέψτε. Έτοιμο. Προσθέστε παγάκια και δροσιστείτε ωφελούμενοι από της ευεργετικές δράσεις της αλόης











Χαρούπι

Η λατινική ονομασία του βοτάνου είναι Ceratonia siliqua (Κερατονία η έλλοβος) και ανήκει στην οικογένεια των Κεσαλπινιδών. Το λατινικό Ceratonia προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη κέρας και έχει σχέση με το κερατόμορφο σχήμα του καρπού. Η λέξη siliqua στα λατινικά σημαίνει λοβός, χαρούπι.

Φύεται σε όλες τις χώρες της Μεσογείου, κύρια όμως σε Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία, Τυνησία. Μεγάλες καλλιέργειες υπάρχουν στην Καλιφόρνια. Μεμονωμένα τη συναντά κανείς στην Νότια Αμερική, Νότια Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.

Στη χώρα μας την συναντούμε περισσότερο στη Νότιο Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κρήτη και τη Σάμο με τα ονόματα Κερατιά, Ξυλοκερατιά, Χαρουπιά, Κουντουριδιά, Κουτσουπιά, Τσερακιά, Κουτσικιά.

Είναι αειθαλές μικρό δέντρο και ύψος του μπορεί να φτάσει τα 10-18 μέτρα.

Το φύλλωμα του είναι ευρύ, ημισφαιρικό, στηριγμένο πάνω σε ένα καφετή τραχύ φλοιό και εύρωστους κλάδους. Τα φύλλα του έχουν μήκος 10-20 εκατοστά, εναλλασσόμενα και έχουν ή δεν έχουν τελικό φυλλάδιο. Τα περισσότερα δέντρα είναι δίοικα. Αντέχει στη ζέστη και στην ξηρασία και οι καρποί του κατατάσσονται στα όσπρια.

Τα άνθη του είναι μικρά πολυάριθμα λουλούδια σε σπειροειδή μορφή. Τα αρσενικά άνθη έχουν χαρακτηριστική μυρουδιά που μοιάζει με σπέρμα.

Από τα λιτά άνθη αναπτύσσονται λοβοί που κρέμονται πάνω στο δέντρο σαν δέσμες Ο λοβός (κέλυφος οσπρίων που περιέχει τους σπόρους) φτάνει σε μήκος τα 10 έως 30 εκατοστά. Ο λοβός αρχή είναι πράσινος και μαλακός. Κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης σκληραίνει και γίνεται σκούρος καφέ ως μαύρος και μπορεί να συντηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τους λοβούς τους ονομάζουμε και χέδρωπες (Χερδοπά σημαίνει ελλοβόκαρπα φυτά, όσπρια). Κάθε λοβός περιέχει από 5-15 κουκούτσια τα οποία είναι στρογγυλά και επίπεδα με σκληρό περίβλημα. Αυτά τα κουκούτσια επεξεργάζονται και γίνονται αλεύρι (πυρηνοχαρουπάλευρο).

Το βάρος του σπόρου της χαρουπιάς κυμαίνεται ομοιόμορφα μεταξύ 189 και 205 χιλιοστών του γραμμαρίου. Για τον λόγο αυτό, εδώ και 1500 χρόνια ορίστηκε το βάρος ενός κουκουτσιού χαρουπιάς σαν η πιο μικρή μονάδα μέτρησης. χρυσού και πολύτιμων λίθων. Το βάρος αυτό ορίστηκε στα 0,2 γραμμάρια και πήρε το όνομα καράτι, από το ελληνικό κεράτιον. Η Χαρουπιά για να αρχίσει να καρποφορεί πρέπει να περάσουν 7 χρόνια. Στη συνέχεια καρποφορεί για 80 -100 χρόνια δίνοντας περίπου 400 κιλά λοβών κατ’ έτος. Οι λοβοί για να αναπτυχθούν και να ωριμάσουν χρειάζονται 12 μήνες. Όταν ωριμάσουν πέφτουν στο έδαφος όπου τρώγονται από τα διάφορα θηλαστικά και με αυτόν τον τρόπο ο σπόρος διασκορπίζεται.

Ιστορικά στοιχεία:

Η Χαρουπιά ήταν γνωστή στους αρχαίους Έλληνες οι οποίοι την καλλιεργούσαν για τους καρπούς της. Ο Πλίνιος περιγράφει τα γλυκά φασόλια της χαρουπιάς σαν τροφή για τα γουρούνια.

Από τον Θεόφραστο μαθαίνουμε ότι το δέντρο οι Ίωνες το αποκαλούσαν κερωνία ενώ ο καρπός ονομάζονταν και αιγυπτιακό σύκο. Η συγκομιδή των καρπών της προηγούμενης χρονιάς ξεκινούσε με την εμφάνιση του αστερισμού του Κυνός, του Σείριου, στα τέλη Ιουλίου και αμέσως άρχιζαν να μεγαλώνουν οι νέοι καρποί.

Ο Θεόφραστος περιέγραψε την χαρουπιά με μεγάλη ακρίβεια και παρατήρησε σωστά πως οι καρποί της βγαίνουν από τον κορμό του δένδρου, κι αυτό γιατί τα λουλούδια φυτρώνουν πάντοτε στις μασχάλες των φύλλων ή απ’ ευθείας από τα παλιά κλαδιά.

Το δένδρο ήταν πολύ γνωστό στη Συρία και στην Ιουδαία την εποχή του Χριστού, (αναφέρεται στην παραβολή του Ασώτου). Το χαρούπι το έτρωγαν στην Αρχαία Αίγυπτο. Το χρησιμοποιούσαν επίσης ως γλυκαντική ουσία για το γλυκό «νεντζέμ». Οι Ισραηλινοί έτρωγαν τα χαρούπια κατά τη διάρκεια των εβραϊκών διακοπών «Του Μπισβάτ» ενώ οι μουσουλμάνοι κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού έπιναν χυμό χαρουπιού.

Στην Αίγυπτο σήμερα το τρώνε σαν σνακ ενώ με τους συντριμμένους λοβούς φτιάχνουν ένα αναζωογονητικό ποτό.

Χρησιμοποιείται επίσης σε ηδύποτα που φτιάχνονται σε Τουρκία, Μάλτα, Πορτογαλία και Σικελία. Σε Λιβύη και Περού χρησιμοποιούν το σιρόπι του χαρουπιού σε ποτό.


Βράζοντας τα χαρούπια παρασκεύαζαν από το μέλι που υπάρχει στο εσωτερικό του ένα απλό υδατώδες εκχύλισμα, το “χαρουπόμελο” το οποίο και χρησιμοποιούσαν ως κύρια γλυκαντική ουσία. Πολλοί την ίδια ακριβώς περίοδο τα φούρνιζαν, τα άλεθαν και ανακάτευαν τη σκόνη τους με το λιγοστό αλεύρι για την παρασκευή του απαραίτητου για την οικογένεια ψωμιού. Στη λαϊκή ιατρική χρησιμοποιούσαν το αφέψημα από κοπανισμένα χαρούπια για τα παιδιά που έπασχαν από βρογχίτιδα ή κοκίτη. Επίσης τα έβραζαν μαζί με ξερά σύκα και σταφίδες και το έπιναν ως αντιβηχικό φάρμακο.

Συστατικά-χαρακτήρας:

Τα χαρούπια είναι γλυκά, εύγευστα και θρεπτικά. Περιέχουν σάκχαρο σε μεγάλη αναλογία (50%) από το οποίο το 30% είναι σταφυλοσάκχαρο, 10%πρωτείνη και 6% λίπος. Επίσης περιέχουν βιταμίνες της ομάδα Β και καροτίνη Β (προστάδιο των βιταμινών Α), κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φωσφόρο, ιχνοστοιχεία (σίδηρο, μαγγάνιο, χαλκό, χρώμιο, νικέλιο), λίγο ισοβουτυρικό οξύ (που προκαλεί ελαφρώς δυσάρεστη μυρωδιά), τανίνες, ινώδεις ουσίες όπως λιγνίνη (επιδρά κατασταλτικά στη χοληστερίνη, έχει θετικά αποτελέσματα στο επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα και χρησιμοποιείται κατά του διαβήτη και της παχυσαρκίας), βλέννα, κυτταρίνη και τουλάχιστον 6 αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες δρουν προστατευτικά για τα κύτταρα καταπολεμώντας το σχηματισμό όγκων.

Άνθιση – συλλογή – χρησιμοποιούμενα μέρη:

Τα άνθη του βγαίνουν Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Τα άνθη και τα φύλλα συλλέγονται την εποχή της άνθησης. Οι λοβοί στα τέλη Ιουλίου. Θεραπευτικές ιδιότητες έχουν κύρια οι λοβοί και οι σπόροι, αλλά επίσης τα άνθη και τα φύλλα του φυτού.

Από την επεξεργασία των κουκουτσιών δημιουργείται μια πρόσθετη ουσία για τρόφιμα η οποία υποχρεούται επισήμανσης (Ε 410) και χρησιμεύει σαν μέσο πήξης. Επίσης από τους σπόρους παρασκευάζεται ένα αλεύρι που είναι κατά 60% πρωτεΐνη, ελεύθερο ζάχαρης και αμύλου και μπορεί να μαγειρευτεί.

Οι λοβοί χρησιμοποιούνται ως μη διεγερτικό υποκατάστατο της σοκολάτας. Σε αντίθεση με τη σοκολάτα δεν επιδεινώνει συμπτώματα του στρες όπως το άγχος, η ρηχή αναπνοή και οι αρρυθμίες. Επίσης χρησιμοποιείται ως μη τοξικό υποκατάστατο της σοκολάτας για τα σκυλιά, γιατί η θεοβρωμίνη που περιέχει η κανονική σοκολάτα είναι τοξική για αυτά. Τα σκυλιά και οι γάτες δεν μπορούν να μεταβολίσουν τη θεοβρωμίνη όπως ο άνθρωπος. Έτσι αυτή παραμένει σε υψηλές συγκεντρώσεις στο αίμα τους με ολέθρια αποτελέσματα. Από τον σπόρο βγαίνει και μια εδώδιμη γόμα, ένα υποκατάστατο του τραγακάνθινου κόμεος. Ο σπόρος της χαρουπιάς αντικατέστησε στο παρελθόν ακόμα και τον καφέ, καβουρντιζόμενος με αμύγδαλα και ρεβίθια.

Θεραπευτικές ιδιότητες και ενδείξεις:

Δρα ως στυπτικό, καταπραϋντικό, μαλακτικό και καθαρτικό.

Βοηθά σε προβλήματα μειωμένης λίμπιντο και δρα κατά της μείωσης του αριθμού των σπερματοζωαρίων.

Βοηθά σε προβλήματα βρογχικού άσθματος.

Ο πολτός του λοβού είναι πολύ θρεπτικός εύγευστος και απαλά ευκοίλιος. Είναι επίσης στυπτικός και ως αφέψημα θεραπεύει τη διάρροια και απαλά βοηθά τον καθαρισμό και ανακουφίζει τον ερεθισμό της κοιλιάς.

Αυτές οι δράσεις είναι προφανώς συγκρουόμενες. Είναι όμως χαρακτηριστικό της δράσης των βοτάνων και δείχνει πως το σώμα μας αντιδρά με διαφορετικούς τρόπους στα θεραπευτικά βότανα, ανάλογα με το μέρος του φυτού, τον τρόπο παρασκευής και το συγκεκριμένο πρόβλημα. Επίσης κάνει καλό στον βήχα. Το αλεύρι που γίνεται από τους λοβούς είναι καταπραϋντικό και μαλακτικό.

Τέλος ο λοβός του χαρουπιού θεωρείται ειδικό βότανο για τη θεραπεία της διάρροιας στα νήπια.

Οι σπόροι είναι στυπτικοί και καθαρτικοί.

Ο φλοιός είναι έντονα στυπτικός. Το αφέψημα του βοηθά σε πρόβλημα διάρροιας. Χρήσιμα ακόμη θεωρούνται τα φύλλα και τα άνθη του φυτού, διότι θεωρούνται στυπτικά και χρησιμοποιούνται ως βραστάρι, σε αναλογία φυτού προς νερό 1 προς 5, για γαργαρισμούς σε παθήσεις του φάρυγγα και εσωτερικώς σε υποκλυσμούς κατά της διάρροιας.

Αλεύρι που παρασκευάζεται από τους λοβούς χρησιμοποιείται στη βιομηχανία καλλυντικών. Η τανίνη που περιέχει λαμβάνεται από τον φλοιό. Το ξύλο του δέντρου είναι πολύτιμο για έπιπλα και μπαστούνια.

Το αφέψημα από κοπανισμένα χαρούπια είναι ιδανικό για τα παιδιά που πάσχουν από βρογχίτιδα και κοκίτη. Βρασμένα επίσης μαζί με ξερά σύκα και σταφίδες χρησιμοποιούνται ως αντιβηχικό φάρμακο.

Παρασκευή και δοσολογία:

Παρασκευάζεται ως αφέψημα. Για προβλήματα λίμπιντο και μειωμένου αριθμού σπερματοζωαρίων θρυμματίζουμε 6-7 χαρούπια και τα βράζουμε 3-4 λεπτά σε μισό λίτρο νερό. Το αφήνουμε σκεπασμένο για 20 λεπτά και μετά σουρώνουμε και πίνουμε το μισό πριν το πρωινό και το άλλο μισό πριν από το δείπνο. Μετά από μια εβδομάδα χρήσης το πίνουμε μόνο μια φορά την ημέρα και μάλιστα το μισό πριν πάμε για ύπνο. Το άλλο μισό το πίνουμε την άλλη μέρα πάλι πριν πάμε για ύπνο. Με αυτόν τον τρόπο το χρησιμοποιείτε αδιάκοπα για 3 μήνες κάθε μέρα και μπορούμε μετά απ΄ αυτό το διάστημα ή να διακόψουμε τη θεραπεία ή να τη συνεχίσουμε, ανάλογα με τις ανάγκες μας.

Για προβλήματα βρογχικού άσθματος θρυμματίζουμε 6-7 χαρούπια και τα βράζουμε για 7-8 λεπτά. Στη συνέχεια σουρώνουμε και το πίνουμε το μισό πριν το πρωινό και το υπόλοιπο πριν το δείπνο. Το πίνουμε για 20 μέρες. Μετά τις 20 ημέρες ακολουθεί ακόμα μια φορά η ίδια χρήση αλλά με μέλι. Βάζουμε μόνο ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι στο κρύο και σουρωμένο αφέψημα. Να μην καταναλώνουμε στο πρωινό ή στο βραδινό περισσότερο μέλι.

Παιδιά έως 12 ετών χρησιμοποιούν την ίδια συνταγή, αλλά μόνο στο πρωινό.

Το βραδινό ποτό καταργείται.

Το σουρωμένο αφέψημα μπορεί να συντηρηθεί έως 3 ημέρες στο ψυγείο.

Προφυλάξεις:

Δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες. Το χαρούπι είναι γενικά ασφαλές και εύπεπτο.


Μιλκ Σέικ Μπανάνας με Χαρούπι (ζεστό ή κρύο ρόφημα)


Συστατικά:
3 μπανάνες 
30γρ χαρουπόσκονη ή 2 κουταλιές της σούπας χαρουπόμελο 
250ml γάλα 
1/2 κουταλάκι του γλυκού βανίλια 
1 φλιτζάνι κομματιασμένος πάγος ή 1 φλιτζάνι ζεστό γάλα

Οδηγίες Παρασκευής:
1.Ανακατέψτε καλά όλα τα υλικά μέχρι να γίνει το μείγμα ομοιόμορφο. 
2.Χρησιμοποιήστε κομματιασμένο πάγο για ένα παγωμένο μιλκ σέικ. Χρησιμοποιήστε ζεστό υγρό (γάλα) για ένα ζεστό ρόφημα και ζεστάνετε το μείγμα μετά το ανακάτεμα. 
3.Για να έχετε την επιθυμητή πυκνότητα προσθέστε λιγότερο ή περισσότερο γάλα αναλόγως.


"Βοήθεια Υγείας" από Χαρούπι


Συνταγή με χαρούπι για την αύξηση της λίμπιντο και του αριθμού των σπερματοζωαρίων

Συστατικά:
4 κουταλιές της σούπας τσάι χαρουπιού
1/2 λίτρο νερού

Οδηγίες Παρασκευής:
1.Τοποθετήστε το τσάι χαρουπιού σε νερό που βράζει. 
2.Βράστε το σκεπασμένο για περίπου 5 λεπτά και αφήστε το να κρυώσει για 25 λεπτά. 
3.Πιείτε ένα φλιτζάνι κάθε μέρα το πρωί και ένα το βράδυ.


Επικάλυψη Χαρουπιού


Συστατικά:
250γρ βούτυρο ή μαργαρίνη 
1/4 φλιτζάνι χαρουπόσκονη 
1/3 φλιτζάνι γάλα 
1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια 
4 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη 
1 φλιτζάνι χοντροκομμένα καρύδια 

Οδηγίες Παρασκευής:
1.Αναμείξτε το βούτυρο, τη χαρουπόσκονη και το γάλα σε κατσαρόλα και βάλτε το να βράσει. 
2.Προσθέστε βανίλια και ζάχαρη άχνη, και ανακατέψτε μέχρι να γίνει ομοιόμορφο. 
3.Προσθέστε τα καρύδια και ανακατέψτε. 
4.Επικαλύψτε με το τελικό μείγμα το κέικ σας.


Μπισκότα Χαρουπιού

Συστατικά:
6 κουταλιές βούτυρο ή μαργαρίνη
2 αυγά 
3/4 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
1/2 φλιτζάνι χαρουπόσκονης
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 
1 φλιτζάνι κοκκοποιημένη ζάχαρη 
1/2 κουταλάκι του γλυκού βανίλια 
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ 
ζάχαρη άχνη


Οδηγίες Παρασκευής:
1.Λιώστε το βούτυρο. 
2.Σε ένα μπολ χτυπήστε και ανακατέψτε τα αυγά, την κοκκοποιημένη ζάχαρη, και τη βανίλια μέχρι να πυκνώσει, χύστε στο βούτυρο και ανακατέψτε καλά μέχρι το μείγμα να ανακατευτεί πλήρως.
3.Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε μαζί, το αλεύρι, τη χαρουπόσκονη, τη σκόνη ψησίματος, και το αλάτι. Προσθέστε τα έπειτα στο μείγμα με τα αυγά και ανακατέψτε ακριβώς μέχρι να γίνει το μείγμα ομοιόμορφο.
4.Απλώστε το μίγμα στο τηγάνι ψησίματος και ψήστε σε φούρνο στους 325 C° για 20 λεπτά.
5.Αφήστε το έπειτα να κρυώσει και επαλείψτε την άχνη ζάχαρη στην κορυφή του γλυκού.
6.Κόψτε το σε τετράγωνα.


Ψημένες Μπάρες Βρώμης από Χαρούπι

Συστατικά:
1/3 φλιτζάνι γάλα
3/4 φλιτζάνι μέλι ή χαρουπόμελο 
1/2 φλιτζάνι χαρουπόσκονη
1/2 φλιτζάνι βούτυρο
1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια 
1/2 φλιτζάνι φυστικοβούτυρο
3 φλιτζάνια μαγειρικής βρώμης 


Οδηγίες Παρασκευής:
1.Σε ένα δοχείο 2 λίτρων ζεσταμένο σε θερμοκρασία από μέση έως υψηλή, ανακατέψτε το γάλα, το μέλι, τη χαρουπόσκονη και το βούτυρο.
2.Αφήστε το να βράσει για 3 λεπτά, ενώ ανακατεύετε το μείγμα διαρκώς.
3.Αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε τη βανίλια και το φυστικοβούτυρο.
4.Ανακατέψτε καλά, κατόπιν αναμειγνύετε τη βρώμη και ξανα-ανακατεύετε καλά το μείγμα.
5.Τοποθετήστε σε σκεύος μεγέθους 8 X 8 ιντσών επικαλυμμένο με λάδι και καταψύξτε το.


Κέικ «Τούρτα» Χαρουπιού

Συστατικά:
Για το Κέικ:
1 φλιτζάνι αλεύρι 
1/3 φλιτζάνι χαρουπάλευρο 
2 κουταλιές της σούπας λάδι από κουκούτσια σταφυλιού
3 κουταλιές της σούπας κοκκοποιημένης ζάχαρης
1 κουτάλια της σούπας χαρουπόμελο
2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
1/3 φλιτζάνι γάλα
1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι
1/2 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
Μια πρέζα θαλασσινό αλάτι
Για την Επικάλυψη:
3 κουταλιές της σούπας χαρουπόμελο
4 κουταλιές της σούπας γιαουρτιού
1,5 κουταλιά της σούπας κοκκοποιημένης ζάχαρης


Οδηγίες Παρασκευής:
1.Ανακατέψτε το αλεύρι, τη βανίλια, το αλάτι, το χαρουπάλευρο και τη μπέικιν πάουντερ με ελαφρά χτυπήματα. 
2.Προσθέστε το ξύδι στο γάλα και αφήστε το να πήξει [5 λεπτά]. Συνδυάστε τα υπόλοιπα υγρά συστατικά και χύστε τα στο μίγμα αλευριού με το γάλα. Ανακατέψτε τα όλα μαζί με μία σπάτουλα μέχρι να συνδυαστούν ομοιόμορφα. 
3.Χύστε σε ένα δίσκο ψησίματος και ψήστε το μείγμα σε προθερμασμένο φούρνο για 12 λεπτά [ή έως ότου το μείγμα να κόβεται καθαρά με μαχαίρι] στους 180 βαθμούς. Αφήστε το να κρυώσει. 
4.Βγάλτε την επικάλυψη από το ανακάτεμα με σιρόπι, γιαούρτι και στέβια και διατηρήστε το στο ψυγείο. 
5.Όταν το σερβίρετε, πασπαλίστε το κέικ με τη σάλτσα! 
6.Βγάζει 8 μερίδες.


Κέικ Χαρουπιού με Γραβιέρα και Αμύγδαλα

Συστατικά:
450γρ ζάχαρη
5 αυγά
100γρ αμύγδαλα
200γρ ελαιόλαδο
40γρ μπέικιν πάουντερ
1 κουταλιά της σούπας κανέλα
1/2 κουτάλια της σούπας γαρίφαλο
Λίγο ξύσμα λεμονιού
Λίγη ρακί ή βότκα
200γρ γάλα
250γρ μαλακό αλεύρι
250γρ χαρουπάλευρο 
180γρ Κρητική γραβιέρα 
Χαρουπόσκονη

Οδηγίες Παρασκευής:
1.Χτυπήστε τη ζάχαρη και τα αυγά σε ένα μπλέντερ. Όταν το μείγμα γίνει πηχτό και ασπρίσει προσθέστε ζεστό γάλα, το ελαιόλαδο, τη ρακί, μπέικιν πάουντερ, τα γαρίφαλα και τη κανέλα.
2.Κατόπιν προσθέστε το αλεύρι, το χαρουπάλευρο, αμύγδαλα, το Κρητικό τυρί και το ξύσμα λεμονιού.
3.Τοποθετήστε τη φόρμα σε προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά στους 170 βαθμούς.
4.Όταν ετοιμαστεί αφήστε το να κρυώσει, και κατόπιν αφαιρέστε το κέικ. 


Πουτίγκα Χαρουπιού

Συστατικά:
Για τη Βάση:
1 φλιτζάνι αλεύρι
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια
2/3 φλιτζάνια ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας χαρουπάλευρο
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ 
1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 φλιτζάνι νερό
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλάκια του γλυκού βανίλια 
Για την Πουτίγκα:
2/3 φλιτζάνια ζάχαρη
1/4 φλιτζάνι χαρουπόσκονη
1 και 3/4 φλιτζάνια ζεστό νερό


Οδηγίες Παρασκευής:
1.Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου. Λαδώστε ελαφρά μια φόρμα για κέικ και παραμερίστε την για αργότερα. Σε μπολ μεσαίου μεγέθους, ανακατέψτε μαζί το αλεύρι, τα καρύδια, τη ζάχαρη, τη χαρουπόσκονη, την μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. 
2.Προσθέστε το νερό, το ελαιόλαδο και τη βανίλια και ανακατέψτε μέχρι να ετοιμαστεί το μίγμα. 
3.Χύστε το μίγμα μέσα στη φόρμα σε ένα μικρό μπολ. Αναμίξτε τη ζάχαρη και τη χαρουπόσκονη και πασπαλίστε σε ολόκληρο το μίγμα. Προσεκτικά χύστε από πάνω το ζεστό. ΜΗΝ ΤΟ ΑΝΑΚΑΤΕΨΕΤΕ. 
4.Ψήστε το όπως είναι για 40 λεπτά. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου